Ouders

Wanneer er bij jou of je partner een psychische problematiek wordt vastgesteld, gaat er waarschijnlijk veel door je heen. Wat betekent dit voor jou en je partner? Hoe zal dit je verdere leven bepalen? En nog vele andere vragen spoken door je hoofd.

En dan zijn er de kinderen. Moeten zij hier iets van weten? Hoe vertel je het hen?

Ouders proberen hun kinderen te beschermen. Veel ouders kiezen er daarom voor om de kinderen niet op de hoogte te brengen van de psychische kwetsbaarheid van een van de ouders. Een zeer begrijpelijke keuze. “Wat kinderen niet weten, baart hen ook geen zorgen.”: horen we vaak zeggen.

Soms is het niet vertellen aan kinderen een goede (tijdelijke) beslissing. Toch wordt gezien dat kinderen meer door hebben dan we denken. Kinderen voelen vaak wel wat er aan de hand is. Meestel durven ze echter geen vragen te stellen. Ze houden het voor zich. Ondanks ze veel door hebben, weten kinderen niet wat er echt aan de hand is. Wat we dan zien, is dat kinderen er een eigen verhaal van maken.

Uit ervaring weet Koppeling dat het daarom belangrijk is om goed na te denken over het al dan niet op de hoogte brengen van de kinderen. Dit is geen gemakkelijk beslissing. Opnieuw spoken vele vragen door je hoofd:

Vertel je het? Hoe vertel je het, wat zeg je wel en wat niet? Hoe gaan de kinderen reageren? Gaan ze het in de hele school rondvertellen? Hoe begeleid ik mijn kind verder? …

Koppeling probeert ouders te ondersteunen in het begeleiden van hun kinderen.

Benieuwd naar wat Koppeling voor jou kan betekenen? Bekijk het verder op de website of kom naar een van de info avonden.