Vraag en antwoord

kind kleurtekening
De antwoorden zijn nog niet allemaal volledig. Wij proberen er zo goed mogelijk over na te denken. Zo krijgen jullie het beste antwoord!

  • Welke dokter kan mijn mama/papa helpen?

De dokter waar mensen naar toe gaan als ze psychische problemen hebben, heet een psychiater. Een psychiater is een dokter die alles kent van psychische problemen. Hij stelt vragen aan je mama en papa. Soms geven psychiaters ook pilletjes. Deze pilletjes helpen mama of papa om weer beter te worden.

Als mama of papa pilletjes nemen en zich terug goed voelen. Kan het zijn dat mama of papa toch nog naar de psychiater gaat. Dan bekijkt de psychiater dat mama of papa nog de juiste pilletjes neemt. Zo kan de psychiater snel helpen als mama of papa zich weer even een beetje minder goed voelen.

  • Waarom neemt mijn mama/papa pilletjes?

Mama of papa nemen deze pilletjes om zich terug beter te voelen. Deze pilletjes zorgen er voor dat de hersenen van mama of papa terug de juiste stofjes maken. En zo gaan mama of papa zich terug beter voelen.

Als mama of papa zich terug goed voelt, zal die toch nog pilletjes moeten nemen. Dat lijkt wel een beetje gek. Maar dat is om er voor te zorgen dat alles goed blijft lopen. Als mama of papa stopt met de pilletjes, zou het wel eens terug mis lopen.

Sommige mama’s of papa’s kunnen wel terug stoppen met de pilletjes. Het is de psychiater die mama of papa zegt of dit kan.

  • Waarom slaapt mijn mama/papa zo veel?

Sommige mama’s of papa’s met psychische problemen zijn heel vaak moe of slapen heel lang. Dit is normaal. Als we slapen krijgen onze hersenen rust. De hersenen van mama’s of papa’s met psychische problemen, hebben veel rust nodig. Daarom slapen ze veel.

Maar niet alle mama’s en papa’s met psychische problemen slapen veel. Dit is voor iedereen anders! Misschien slaap jij ook wel meer dan je broer/zus of beste vriend.

  • Mag ik er over praten met mijn vrienden?

Er is geen wet die je verbied om er over te praten. Je mag dus zeker praten over psychische problemen met je vrienden of familie.

Sommige mama’s of papa’s hebben alleen liever dat je het niet zomaar vertelt. Ze willen het graag een beetje geheim te houden. Dit is vaak omdat sommige mensen niet goed begrijpen wat psychische problemen zijn. Ze kennen dit niet.

Vraag aan je mama of papa aan wie je het mag vertellen! Spreek dit samen af.

Soms hebben mama of papa liever dat je het aan niemand vertelt. Dat kan lastig zijn! Misschien wil jij er wel heel graag over praten. Dan kan je samen met mama of papa op zoek gaan naar iemand waarmee je kan praten. Dit kan bijvoorbeeld je leerkracht zijn of een familie lid.

Soms kan het helpen om met een psycholoog te praten. Deze mensen hebben op school geleerd om te praten met kinderen. Zij kunnen naar jou luisteren. En ze kunnen samen met jou op zoek gaan naar oplossingen voor moeilijke dingen of ze helpen je als je je niet goed voelt.

Je kan ook chatten of bellen met psychologen. Zo hoef je niet te zeggen wie jij bent. Ook mama en papa komen dit dan niet te weten. Dit komt niet op de rekening te staan. Als je op deze hier klikt, zie je hoe je kan bellen of chatten.

Je kan natuurlijk ook altijd naar Koppeling komen. Je mag ons altijd een mail sturen of een keer bellen. Ook op onze bijeenkomsten ben je altijd welkom! Hier leer je andere kinderen kennen. Zij kunnen jou misschien wel tips geven. Of jullie kunnen gewoon eens lekker plezier maken.

  • Hoe kan ik mama/papa helpen? Moet ik mama/papa helpen?

Je moet mama of papa zeker niet helpen. Kinderen moeten geen grote mensen dingen doen. Toch vragen mama’s of papa’s soms wel eens om extra te helpen als mama of papa zich niet goed voelt. Sommige kinderen helpen dan bij: de afwas, het huis te kuisen, helpen bij het eten maken, … . Dit kan en is niet erg.

Het is wel heel belangrijk dat je

  • Is het mijn schuld dat mama /papa nu ziek is?

Het is zeker niet jou schuld. Kinderen denken soms dat mama of papa ziek is geworden omdat zij hun kamer niet hebben opgeruimd, of niet goed hebben geluisterd. Maar dit is niet zo. Ouders krijgen psychische problemen door andere redenen. Dit is moeilijk uit te leggen. En bij elke ouder is dit anders.

Soms is mama of papa ziek geworden omdat er iets heel ergs is gebeurd. Andere mama’s of papa’s zijn ziek geworden omdat de stofjes in hun hersenen gewoon niet goed werken. Dat is niemand zijn schuld.

Denk jij soms dat het jou schuld is dat mama of papa ziek is geworden. Dan is het goed om daar over te praten. Stuur ons gerust een mail!

  • Waarom moet mama/papa naar het ziekenhuis?

Soms voelen mama’s of papa’s met psychische problemen zich helemaal niet goed. Dan hebben ze best veel hulp nodig van dokters en verplegers. Dan worden ze sneller terug beter. Daarom gaan ze soms naar het ziekenhuis.

In het ziekenhuis krijgt mama of papa een kamer waar zij/hij kunnen slapen. Ook krijgt mama of papa eten in het ziekenhuis. Tijdens de dag kan mama of papa praten met een dokter of gaan ze samen met de andere mama’s en papa’s in het ziekenhuis, dingen doen. Sommige ouders maken een kunstwerkje, andere mama’s en papa’s praten liever. Dat is voor iedereen anders.

  • Mag ik mama/papa bezoeken in het ziekenhuis?

Soms mag jij op bezoek in het ziekenhuis. Dat kan je best even vragen aan mama of papa. Dan kan je op bezoek gaan bij mama of papa. In sommige ziekenhuis mag dit jammer genoeg niet. Maar je kan het zeker altijd vragen! Het is tenslotte jou mama of papa.

  • Kan ik de psychische problemen ook krijgen?

Iedereen kan psychische problemen krijgen. Dus ook jij. Maar het is niet zo dat jij het zeker gaat krijgen omdat mama of papa het heeft.

Het is een heel ingewikkelde uitleg om te weten of jij later ook ziek kan worden. Het komt door heel veel verschillende redenen. Wil jij voor jou een antwoord? Stuur dan een mail of kom naar een van onze bijeenkomsten!

  • Gaat mama/papa terug genezen?

Heb jij nog vragen en staat ze hier niet tussen?

Stuur gerust een mailtje naar hallo@koppelingvzw.be!